Informatie

Introductie

ZPC Livo is een actieve vereniging die op vele fronten aan de weg timmert. De vereniging is op 15 september 1970 opgericht door de toenmalige chef badmeester Herman ter Brugge. Men zwom toen nog in het buitenbad aan de Vragenderweg, zwembad ’t Meeken. Vanaf 1975 heeft men de beschikking over een verwarmd binnen- en buitenbad. Helaas is het buitenbad er niet meer. Ook is er toen geen rekening gehouden met het spelen van waterpolo wedstrijden. Het binnenbad is te ondiep om er officiële wedstrijden te mogen spelen.Deze vinden nu plaats in Aalten. De zwemwedstrijden mogen wel gewoon in Lichtenvoorde gezwommen worden. Begin 1997 hebben we de beschikking gekregen over een eigen clubruimte waar wij zeer blij mee zijn. Na het opstellen van een beleidsplan nemen de successen snel toe. Hieronder volgt een opsomming:

 • 1996-2007 De jeugdzwemploeg wint twaalfmaal op rij de Gelserse Jeugd promotiebeker voor de best presterende jeugdteams.
 • 1997-2000 De zwemploeg promoveert viermaal op rij naar de Gelderse Hoofdklasse.
 • 1999-2000 Vier van de tien waterpoloteams worden kampioen. Het eerste herenteam promoveert hierdoor naar de landelijke tweede klasse bond.
 • 2000-2001 Het eerste damesteam wordt kampioen en promoveert naar de landelijke eerste klasse bond.
 • 2001-2002 Het jongens aspirantenteam (14/15 jaar) wordt kampioen en speelt zich op landelijk niveau naar een verdienstelijke 6e plaats van Nederland.
 • 2001-2002 Het heren jeugdteam (16/20 jaar) behaalt na een zeer zware voorronde de 3e plaats van Nederland.
 • 2002 Met 7 zwemmers is LIVO goed vertegenwoordigd op de Nederlandse Kampioenschappen. Eenmaal wordt zilver gehaald.
 • 2002 Tijdens de Lichtenvoordse sportverkiezingen wordt de dames waterpoloploeg sportploeg van het jaar, Jeroen Sligman sportman van het jaar en Aranka Bloemberg aanstormend talent. Een driedubbelslag voor LIVO bij deze verkiezingen.
 • 2003 Pupillen A (onder 12), Jongens A (onder 16) en Heren Jeugd (onder 20) worden kampioen in hun competitie. Het jeugdbeleid begint vruchten af te werpen.
 • 2004 Twee Livo waterpololeden worden uitgeselecteerd voor Jong Oranje 3, Vivian en Elsemiek Sevenich.
 • 2005 Livo schrijft historie in de persoon van jeugdzwemmer Barry Bloemberg. Hij wordt maar liefst op drie afstanden Nederlands kampioen.
 • 2007 Dames 1 wordt kampioen van de tweede klasse bond en promoveert naar de eerste klasse. Zij herhalen deze prestatie nog eens in 2012.
 • 2013 De waterpoloërs van Heren 1 worden kampioen van de tweede klasse bond en promoveren, voor het eerst in de historie, naar de 1e klasse bond.

Prestaties die voornamelijk voortvloeien uit het beleidsplan dat als motto heeft: “Plezier, Prestatie en Binding”.

Zwemmen

ZPC LIVO heeft een zwemploeg van +/- 160 leden. Deze leden zijn onderverdeeld in vier groepen.

 • De beginnersgroepen (+/- 60 zwemmers). Dit zijn twee groepen die eenmaal in de week trainen. Een groep traint op de vrijdag en een groep op de zaterdag.
 • De Speedo selectie (+/- 20 zwemmers). Een groep die het beginnerniveau ontgroeid is en twee keer in de week traint.
 • De B-selectie (+/- 30 zwemmers). Deze groep vormt de opstap naar de A-selectie.
 • De A-selectie (+/- 30 zwemmers). Deze groep zwemt samen met de Top A in de hoofdklasse van de Gelderse competitie.
 • De Top A (+/- 10 zwemmers). Zij vormen de top van de vereniging.

Zoals uit de aantallen blijkt heeft LIVO een grote groep jonge zwemmers. Een gegeven waar we zeer blij mee zijn.

Waterpolo

ZPC Livo heeft door de jaren heen veel talentvolle jeugdteams gehad. Zo werden er meerdere kampioenschappen behaald en kwamen verschillende jeugdteams uit op de Nederlandse Kampioenschappen. ZPC Livo heeft verschillende jeugdteam die wekelijks uitkomen in de regionale competities. Daarnaast hebben we vier heren en twee dames teams voor senioren. Ons eerste dames- en herenteam komen uit in de tweede bondklasse.

Waterpolo is een stoere teamsport! Alleen goed zwemmen is niet genoeg, je moet ook met een bal overweg kunnen. Naast goed over kunnen gooien en hard kunnen schieten is ook samenspelen belangrijk. Een waterpolowedstrijd bestaat uit vier perioden. Het verschilt per leeftijd hoelang een periode duurt (variërend tussen 4 tot 8 minuten). Het team dat na vier periode de meeste doelpunten gemaakt heeft wint!

Bij ZPC Livo kan waterpolo gespeeld worden door jong en oud. Meisjes en jongens kunnen met waterpolo beginnen vanaf 6 jaar. Het is belangrijk dat deze meisjes en jongens wel een zwemdiploma hebben. Als je jonger dan 10 jaar bent, kun je starten met mini waterpolo. Spelenderwijs leer je de basisvaardigheden van waterpolo. Een aantal keer per jaar worden er voor de jongste waterpoloërs een toernooi georganiseerd. In verschillende leeftijdscategorieën worden er wedstrijden gespeeld. Er zijn voor waterpolo jeugdteams in de leeftijden: onder de 13 jaar (pupillen), onder de 15 jaar (aspiranten) en onder de 17 jaar. Daarna kunnen jeugdleden doorstromen naar seniorenteams; recreatieve sporters.

Lijkt het je leuk om een keer waterpolo te proberen?
Je bent van harte welkom om zaterdagochtend om 11.45 uur op zwembad Het Meekenesch.

Recreatief zwemmen

Recreatief zwemmen is bestemd voor een groep mensen voor wie de gezelligheid voorop staat. De groep bestaat uit +/- 20 man die wekelijks lekker zwemmen op de maandagavond en woensdagavond onder begeleiding van Martin Broshuis. De groep kenmerkt zich voornamelijk door het gezellig samen baantjes trekken.

Verder informatie omtrent trainingstijden en wedstrijdrooster is te vinden onder het kopje ‘zwemmen’ en ‘waterpolo’.