Algemene informatie

Z.P.C. Livo is een actieve zwem- en waterpolovereniging in Lichtenvoorde met het motto “Plezier, Prestatie en Binding”. De vereniging is op 15 september 1970 opgericht door de toenmalige chef badmeester Herman ter Brugge. De afkorting Z.P.C. Livo staat voor Zwem- en PoloClub Lichamelijke Inspanning Voor Ontspanning. Voorheen vonden de trainingen en wedstrijden plaats in het buitenbad ’t Meeken en sinds 1975 vinden deze plaats in het verwarmd binnenbad zwembad ’t Meekenesch in Lichtenvoorde. Het zwembad is te ondiep om er officiële waterpolowedstrijden te mogen spelen. Daarom vinden deze plaats in zwembad ’t Walfort in Aalten.

Bij Z.P.C. Livo kan worden gezwommen en waterpolo gespeeld worden door jong en oud. Meisjes en jongens kunnen met zwemmen en waterpolo beginnen vanaf 6 jaar. Het is een vereiste, dat deze meisjes en jongens wel een zwemdiploma hebben. Z.P.C. Livo heeft door de jaren heen veel talentvolle jeugdteams gehad, zowel voor zwemmen als waterpolo. Zo worden er meerdere kampioenschappen behaald waar diverse medailles en prijzen bij gewonnen worden. Ook komen verschillende teams uit op de Nederlandse Kampioenschappen.

Jaarlijks worden er diverse leuke activiteiten georganiseerd voor Livo-leden, waaronder jeugdkamp, clubkampioenschappen, nieuwjaarsborrel, Einde-seizoens-BBQ en Dit-Moet-Je-Meemaken-Weekend.

Zwemmen

Z.P.C. Livo heeft een zwemploeg van +/- 100 leden. Deze leden zijn onderverdeeld in vier groepen:

  • Beginnersgroepen: Zij trainen een keer in de week, er is een beginnersgroep op de vrijdag en op de zaterdag
  • Minioren : Een groep die het beginnersniveau ontgroeid is en twee keer in de week traint
  • Selectie: Deze groep zwemt in de landelijke competitie.
  • Recreatief en Recrea(c)tief zwemmen

Wij willen al onze leden de mogelijkheid bieden om op hun eigen niveau aan zwemwedstrijden deel te nemen. Plezier en Binding staan daarbij centraal. Bij het zwemmen kennen we geen teams, zoals je die tegenkomt bij het waterpolo. Bij de competitiewedstrijden zwem je als team voor het beste resultaat. Als je bij de eerste twee eindigt promoveer je. Eindig je onderaan (laatste 2 of 3) dan degradeer je. En zwem je in een estafette dan zwem je natuurlijk ook als team.

Waterpolo

Waterpolo is een stoere teamsport! Alleen goed zwemmen is niet genoeg, je moet ook met een bal overweg
kunnen. Naast goed over kunnen gooien en hard kunnen schieten, is ook samenspelen belangrijk. Een waterpolowedstrijd bestaat uit vier perioden. Het verschilt per leeftijd hoelang een periode duurt (variërend tussen 4 tot 8 minuten). Het team dat na vier periode de meeste doelpunten heeft gemaakt, wint!

Als je jonger dan 10 jaar bent, kun je bij Z.P.C. Livo starten met miniwaterpolo. Spelenderwijs leer je de basisvaardigheden van waterpolo. Een aantal keer per jaar wordt er voor de jongste waterpoloërs een toernooi georganiseerd. In verschillende leeftijdscategorieën worden er wedstrijden gespeeld. Voor waterpolo zijn er gemengde jeugdteams in de leeftijden: onder de 13 jaar (pupillen), onder de 15 jaar en onder de 17 jaar. Daarna kunnen jeugdleden doorstromen naar seniorenteams; recreatieve sporters (heren 3, 4 en dames 2) en topsporters
(heren- en damesselectie). Ons eerste dames- en herenteam komen uit in de twee na hoogste klasse van Nederland, de 2de klasse Bond.

Recreatief en recrea(c)tief zwemmen

Recreatief zwemmen is bestemd voor een groep mensen voor wie de gezelligheid voorop staat. Deze groep bestaat uit +/- 15 personen, die wekelijks lekker zwemmen op de woensdagavond van 21:15 tot 22:00 uur onder begeleiding van Martin Broshuis. Deze groep kenmerkt zich voornamelijk door het gezellig samen baantjes trekken.
Recrea(c)tief zwemmen is bestemd voor een groep mensen, die recreatief willen zwemmen, met als doel het verbeteren van de conditie en/of zwemslagen. De groep bestaat uit +/- 20 personen, die wekelijks zwemmen op maandagavond van 20:30 tot 21:15 uur onder begeleiding van Vera Bloemberg.

Gratis proefmaand

Heb je een zwemdiploma en wil je eens komen meedoen met een training? Dat kan! De eerste maand is een gratis proefmaand.

Je bent welkom in Zwembad ’t Meekenesch, Kerkhoflaan 5 in Lichtenvoorde, bij o.a:

  • beginners(zwem)training: vrijdag 16.30 tot 17.15 uur of zaterdag 11.00 tot 11.45 uur
  • miniwaterpolotraining: zaterdag 11.45 tot 12.30 uur

Vergeet je zwemspullen niet!

Wil je na de gratis proefmaand aanmelden, klik dan hier.

Meer weten?

Wil je meer weten over Z.P.C. Livo in het algemeen? Download dan het informatieboekje voor het seizoen 2022-2023. Of neem contact op via info@livo.nl