Spelregels Achterhoekse Trefbal Kampioenschappen

HOME | INFO | AANMELDEN | SPELREGELS | EXTRA’S | CONTACT

 

SPELREGELS ATK TREFBAL 2020

Het doel van het spel:
Is om het hele team van de tegenstander af te gooien. Je wint dan één game en begint snel aan de volgende game. Elke wedstrijd duurt namelijk 12 minuten en daarna wordt gekeken wat de stand is. Als er een game bezig is tijdens het eindsignaal, wordt er op dat moment geteld hoeveel spelers er in het speelveld staan om te bepalen wie die game wint.

Het begin van het spel:
Staat er 1 speler per team in het schijndode vak, de rest staat in het speelveld. Een team bestaat dus uit 10 spelers. Elk team begint met één bal op de achterlijn van hun speelveld. Bij de eerste game van een wedstrijd komt de 3de bal in het spel met een jump-off. Hierbij gooit de scheidsrechter de bal recht omhoog op de middenlijn en strijden 2 spelers om de bal. Daarna begint het team wat een game heeft verloren met 2 ballen en de winnaar met 1. Als beide teams meer dan 10 spelers beschikbaar hebben, kan er in overleg besloten worden om met (evenveel) meerdere spelers te spelen. Dit geldt hetzelfde voor minder spelers, alleen hoeft het team dat volledig vertegenwoordigd is hier niet op in te gaan. Natuurlijk scoort het wel goed voor de niet aanwezige fair-play-prijs.

Met de bal:
– Mag je je tegenstanders proberen af te gooien.
– Mag je overgooien met je teamgenoten.
– Mag je NIET lopen. Behalve als je de laatste speler bent in het speelveld.
– Mag je een bal blokken die op je af wordt gegooid. Je bent dan niet af.

Wordt er door een tegenstander een bal naar je toe gegooid:
– En raakt deze je direct (dus zonder stuit op de grond of via een muur)? Dan ben je af en speel je verder in het schijndode vak. Had je op dat moment een bal in je handen? Dan laat je deze vallen op de plek waar je werd afgegooid. Je mag hem niet meer weggooien naar bijvoorbeeld een medespeler.
– En vang je deze? Dan is de tegenstander die de bal gooide af en moet hij / zij naar het schijndode vak.
– En stuitert deze via jou naar een medespeler die de bal vangt voordat deze gestuiterd is? Is de tegenstander die de bal gooide af en moet hij / zij naar het schijndode vak.
– En stuitert deze via jou naar een medespeler die de bal ook aanraakt en vervolgens de bal de grond raakt, dan zijn jullie beide af.

Word je afgegooid:
– Dan ga je direct naar je schijndode vak. Je mag dan geen ballen meer in je speelveld aanraken. Als je een bal in je handen hebt wanneer je afgegooid wordt, laat je deze op die plek vallen.

Sta je in het schijndode vak:
– Dan moet je proberen een bal te krijgen en een tegenstander af te gooien die in zijn / haar speelveld staat. Als dat lukt, moet je terug naar jouw speelveld. Als je onderweg terug bent naar je speelveld, mag je geen ballen meer aanraken in het schijndode vak. Ben je de enige in het schijndode vak? Dan blijf je daar staan, ook als je iemand hebt afgegooid.

Je mag een bal pakken:
– Die op of binnen de lijnen van het vak waarin jij op dat moment speelt ligt! Ook als een bal wel binnen jouw bereik ligt, maar niet op of binnen de lijn van jouw vak ligt, pak je hem niet! En natuurlijk ook niet wanneer de scheidsrechter even niet kijkt! We weten hoe verleidelijk het is om snel die bal te pakken…

Is een game afgelopen:
– Wordt er zo snel mogelijk begonnen met de volgende game. Het team wat de game verloor begint met 2 ballen en de winnaar met 1 bal.

In de poulefase:
– Speel je tegen elk team één keer.
– Krijg je 3 punten voor winst. 1 punt voor gelijkspel. 0 punten voor een verlies partij.
– Gaan de beste teams per categorie door naar de finales. Aantal is afhankelijk van de inschrijving.
– Bij gelijke stand, telt het onderlinge resultaat.
– Als de stand nog steeds gelijk is, telt totaal aantal gewonnen games.
– Als de stand dan nog steeds gelijk is, telt het aantal verloren games.
– Als de stand ook dan nog gelijk is, is dat wel heel toevallig en doen we denk ik maar een potje ‘rock – paper – scissor’! 🙂
– Kunnen de ‘minder goede’ teams alvast een lekker drankje gaan drinken en de finales kijken!

Wat we verder kwijt willen…
– Als je mooie koppie geraakt wordt ben je ook af!
– Er is een prijs voor het team met het meest foute / creatieve outfit!
– De teams zijn gemengd. Hou wel een beetje aandacht bij het spel en niet bij iemand van het (andere) geslacht.
– Toon sportief gedrag.
– De nummers 1, 2 en 3 uit de poule verdienen een mooie beker. Tevens zal de nummer 1 een aantal consumptie bonnen krijgen!
– Meedoen is op eigen risico!
– Teams worden kenbaar gemaakt met een lintje. Mits je een teamoutfit hebt dat genoeg afwijkt van het andere team. Wil je een teamoutfit? Onze overbuurman Lurvink Textiel heeft voor dit leuke evenement een speciaal koopje gemaakt!

Laten we er met z’n allen een mooie dag van maken!